Osnovnoškolci u Nišu prošle godine imali su prilike da se upoznaju sa osnovama programiranja kroz igru sa CodeRobotićem i to je možda jedan od retkih napora lokalnih profesora i organizacija da decu zainteresuju za savremene tehnologije. Iza cele priče, između ostalih, stoji i naš gost Milan Petrović.

Milan Petrović je profesor srpskog jezika u gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu, osnivač Unbox hub-a, kreator Vučilo platforme i lider organizacije Nauči Me što ga i više nego kvalifikuje kao inovatora u obrazovanju.

Tim Unbox Hub-a kroz radionice na temu fotografije, videa, tehnika učenja, programiranja i internet novinarstva rade na unapređenju obrazovanja i algoritamske pismenosti dece. U obrazovnom sistemu koji već decenijama unazad nije sposoban da našu decu pripremi za funkcionisanje i rad u digitalnom društvu, stvara se potreba za vanškolskim aktivnostima koji će služiti digitalnom opismenjavanju mladih, a sada za to imaju priliku u Hub-u..

U novoj emisija Protoka Milan detaljnije objašnjava šta tačno deca rade u ovom “co-learning” prostoru i na koji način od polaznika se osposobavljaju u predavače i lidere na raznim projektima, usvajajući na taj način i odgovornost i brigu za druge i zajednicu. Povlačimo paralele sa svetskim školama i inicijativama ovog tipa poput Pi School, School 42, PrimoToys ali i sa domaćim projektom Petlja, čiji je cilj unapređenje algoritamske pismenosti kod dece.

Milan Petrović