Veštačka inteligencija više nije samo pojam iz naučno-fantastičnih filmova, već je sve izvesnije da će uskoro biti deo naše svakodnevnice. Za sada na vidiku nemamo HAL 9000 koji će se okrenuti protiv svojih tvoraca, ali imamo Guglovog asistenta koji je uspeo da naruči picu telefonom i samovozeće Uber automobile.

Nakon dva meetupa održana na temu Deep Learninga u Novom Sadu i Nišu, ugostili smo Dušana Nastića i Uglješu Milića ne bi li nam još više približili pojmove dubokog učenja, mašinskog učenja i veštačke inteligencije i ujedno objasnili razlike između ova tri pojma (odnosno tehnologije). Naš voditelj Mina Stefanović sa gostima diskutuje o razvoju ove tehnologije i šta nas sve čeka u bliskoj budućnosti počev od već pomenutih automobila, preko nove vrste marketinga pa do same medicine.

Uglješa Milić je Machine Learning inženjer u HTEC-u, pre par meseci je doktorirao u Barseloni radeći na mikroarhitekturalnim optimizacijama procesora koji se koriste u High Performance Computingu. U međuvremenu stigao je i da provede malo vremena u kompanijama kao što su Cray i Nvidia.

Dušan Nastić je završio osnovne i master studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu na smeru Elektronika, ali su ga obrada slike i mašinsko učenje uvek zanimali. U slobodno vreme i sam je istraživao ove oblasti i sada radi na poziciji Machine Learning inžinjera u HTEC-u.

Poslušajte emisiju i saznajte:

  • Kako je prošlo predavanje u Nišu
  • Kako je istorijski krenuo razvoj dubinskog učenja
  • Kako funkcionišu samovozeći automobili
  • Kako se tehnologija može upotrebiti za potrebe marketinga
  • Kako prepoznavanje glasa poboljšava kvalitet života
  • Kako dubinsko učenje može spasiti život
  • Kako ući u svet dubinskog učenja

Uglješa Milić Dušan Nastić Deep Learning