Kada se Pokemon Go! pojavio 2016. godine bio je prava senzacija i svet je na velika vrata prihvatio i upoznao sa pojmom Augmented Reality (AR), odnosno proširenom realnošću. Iako senzacija nije dugo potrajala, AR polako postaje prisutan i u drugim aplikacijama, počev od Instagram i Snapchat filtera koji vam na lice nalepe pseću njušku ili zečje uši. Sve je izvesnije da će se ova tehnologija u budućnosti sve više koristiti i širiti na polju društvenih mreža. Ali, pravo pitanje je kako će sve to uticati na “društvenu” komponentu mreže koja je ljude već otuđila. Protok ekipa pokušala je da nađe odgovor na to pitanje. Naši gosti će objasniti gde je tehnologija stigla po ovom pitanju, kako će uticati na psihu njenih korisnika i kod koga je odgovornost za (ispravno) korišćenje novih tehnologija.

Voditelj: Mina Stefanović

Gosti:

Jelena Opsenica Kostić vanredna je profesorica na Filozofskom fakultetu u Nišu na predmetima iz oblasti razvojne psihologije. Zanimaju je i proučava teme koje se bave pitanjima kako se ljudski mozak menja i prilagođava uz korišćenje novih tehnologija, kao i da li će imati svog robota ljubimca jednog dana.

Igor Trkulja diplomirani je softverski inženjer sa Elektronskog fakulteta u Nišu, radi kao VR/AR developer u firmi HTEC Group i strastveni je gejmer. Pored razvoja novih tehnologija i igara, zanima ga i kako se tehnologija koju i on razvija odražava na naše društvo.